Matsmältningsbesvär

Fång


När en häst matas obegränsat med hö kommer den att leta igenom höet efter fruktsockret och äta den först. Detta kommer att höja sockernivåerna i blodet och kan leda till eller förvärra insulinresistenta problem såsom fång. Höga mängder socker i blodet kan också leda till väldigt intensivt beteende.


Porta-Grazer gör det möjligt att mata i naturlig takt samtidigt som hästen inte enbart kan plocka ut godbitarna. Detta håller sockerintaget på en konstant säker naturlig nivå och i de flesta fall eliminerar behovet av att suga ut sockret. I likhet med diabetes hos människor kan du säkert äta socker, men en bit i timmen och inte en godispåse i timmen.

             Köp din Porta grazer hos oss på Tjuvamossen (nordiska Porta-Grazer)

             vi skickar till ett bra fraktpris till hela norden.

             Sverige- Norge- Finland - Danmark

Vill ni beställa genom klarna kort och faktura enkelt och snabb gör ni det här

Matsmältningsbevär - Hur Porta Grazer hjälper

Långsjukdomar


När hästen söker igenom hö finns risken att den andas in farliga mängder damm, pollen och mögel som kan leda till allergiska reaktioner och KOL.


Med Porta Grazer dras höet direkt upp i munnen från hålen och slits av. Damm, sand, pollen och mögel skakas av och hamnar slutligen längst ner i Porta Grazern. Där hamnar det i ett tråg som inte hästarna kommer åt och som sedan töms.

Käkledsproblem


Om hästen har problem med att tugga gräs på bete kan den behöva riva upp gräset med sina läppar, vilket skapar en ojämn slitning på tandytorna. Detta kan i sin tur försämra funktionen hos käkleden som är en viktig del hos hästens hälsa.


Porta Grazer gör att varje tugga som hästen tar sker i en naturlig position med huvudet neråt. Under bete kan underkäken glida fram och tillbaka på ett naturligt och avkopplande sätt för musklerna i käkleden.Hö blir pressat i stora klumpar när det bearbetas vilket gör att hästen är tvungen att ta onaturligt stora bitar. Dessa stora bitar gör att hästen inte kan tugga bitarna tillräckligt och blir därmed inte tillräckligt fuktiga för att kunna sväljas enkelt.


Med hjälp av Porta Grazer kan hästen dra upp en bit som passar just den. Det blir då enklare för hästen att tugga och höet blir tillräckligt fuktigt för att kunna sväljas enkelt.


Häst med KOL

Kvävningssymptom

Kolik


EN hästs mat måste vara fuktig när den lämnar magen för att kunna flöda smidigt och låta näringsämnena absorberas av matsmältningssystemet. Fukten kommer från salivet som skapas när hästen tuggar. Stora oregelbundna bett med lite saliv kan leda till att tarmen täpps till och stoppar mat smältningen


Med Porta Grazer blir varje tugga rätt dimensionerad och sönderdelad i förhållande till hästens behov. Hästen kan sedan tugga maten ordentligt så att maten blir tillräckligt fuktig för att behandlas på bästa sätt av matsmältningssystemet.

Dåliga vanor


Ofta pratar man om att hästen är uttråkad vilket ger den dåliga stallvanor. När magen är tom (kan ibland gå så fort som 20 minuter efter att hästen har ätit upp) skapas fortfarande magsyra. Med enbart magsyra och ingen mat och saliv som buffert, skapar obehag för hästen. Utan tillgång till mat kommer hästen att börja göra onaturliga sysslor för att skapa saliv som blandas med magsyran för att minska obehaget. Dessa sysslor kan innefatta krubbitning, äta spillning, destruktivt tuggande eller konstant betande av marken för att hitta något att äta. Hästen kan också börja sparka i väggarna för att påkalla uppmärksamhet för att bli utfodrad så att smärtan stillas.


Varje tugga av höet blir lagom stora, ordentligt genomtuggat och fuktigt för att neutralisera syran i magen. Stora bitar av hö med lite saliv kommer inte att skapa rätt ph-balans vilket gör att hästen kommer att fortsätta äta tills allt foder är slut. Små bitar som är vältuggade och fuktade skapar rätt ph-värde på syran.

Sandkolik & Parasiter

Genom att undvika utfodring på marken, minskar det intaget av flera inälvsmaskar och sand som kan ge stora problem.Porta Grazer


Slow Hay Feeder & Soaker


Säljs av Tjuvamossen AB i Sverige och Norden.

Tjuvamossen AB

Utbildar och säljer Porta Grazers modeller till Norden:

Sverige, Norge, Danmark, Finland

Kontakt & Öppettider


Maskinistgatan 4, 253 51 Påarp

Mån-Fre 14-18

Lör stängt

Sön 10-13

Email: info@tjuvamossen.se


Telefon: +46735445220

Copyright @ All Rights Reserved